Lathund Lumen

Att räkna om mellan det traditionella glödljusets Watt som för många av oss är en måttstock för hur mycket en lampa lyser  behöver inte vara så svårt. Ljusflödet från lampan till det uppleva ljuset är ingen exakt siffra och man får försöka gå på en ungefärlig skala i stället.

Min rekommendation är att man lär sig ungefär dessa nivåer:

100 lumen

Alla ljuskällor på under 100 lumen som är rundstrålande kommer att ge ett rätt svagt ljus. Man använder dem för trivselbelysning där själva lampan inte behöver avge någon större mängd ljus. I vår butik säljer vi t.ex. en päronlampa på så lite som 23 lumen eller en något större på 70 lumen. Används där man använt en 15W glödlampa.
För lampor som ger ett riktat ljus, som t.ex. en spotlight kan 100 lumen vara ett rätt kraftigt ljus om spridningsvinkeln är 23-35 grader. Det gör att en lampa på 120-130 lumen mycket väl fungerar bra som sänglampa.

200 lumen

Här börjar ljuset bidra till att lysa upp i rummet. Fungerar bra i t.ex. en läslampa som inte har ett riktat ljus. Går bra att använda i armaturer för att lysa upp i mysbelysning där man inte vill ha ett allt för starkt ljus. Används ungefär som 25W glödlampor.
En spotlight med en smalare spridningsvinkel kommer att lysa mycket kraftigt med ett ljusflöde på 200 lumen.

400 lumen

Här börjar vi tala om lampor som absolut lyser rätt kraftigt. De kan ersätta 40W glödljus. Fungerar i taklampor och allmän belysning. Här börjar ljusets färg spela en allt större betydelse då ljuset kommer att ge karaktär åt rummet. Tänk även på att här blir färgåtergivningen viktig.

700 lumen

Behöver du riktigt kraftigt ljus ska du satsa på lampor som ligger på över 700 lumen. Dessa kan användas som 60W glödljus och här är variationer i ljustemperatur stora. 

Översättningstabell mellan glödljuswatt och Lumen

15W -> 90 lm
25W -> 200 lm
40W -> 420 lm
60W -> 720 lm
75W -> 950 lm
100W -> 1300 lm


Välkommen

Här kan du hitta information om hur du använder LED lampor i din belysning. 

Ännu mer fakta

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)