LED belysning med inbyggd ljuskälla

Det finns stora möjlighet att skaffa belysning där man inte har en separat ljuskälla. Dessa armaturer har lång hållbarhet och det är inte längre nödvändigt att montera armaturer med utbytbara ljuskällor.

Dessa är idag vanligast för LED spotlights och strålkastare, men det kommer allt fler armaturer med fasta dioder.

Fördelar med fasta dioder

En stor fördel är att man ofta får ut mer ljus av dessa ljuskällor, då man kan montera optik framför som är anpassad för hela armaturen. De blir ofta mindre och lättare att montera, då det inte finns ett behov för kontakter och sockeln. 

Inbyggd drivning

Ibland finns inbyggd drivning som är intern eller extern så det ska vara enkelt att koppla in. Elektrikerna brukar föredra att installera där man kan använda 230V direkt ut till varje ljuskälla från anslutningarna. Då behövs inte en transformator döljas någonstans som vid ett senare läge kan vara svår att hitta och byta ut. 

Det finns drivning av olika kvalité och man ska nog undvika de allra minsta och billigaste, då dessa många gånger har problem med att de stör ut annan elektronisk utrustning. Problemet är störst när dessa drivare har stöd för att man dimmar lamporna.

Extern drivning

Det finns några olika typer av drivning till dioderna. Den drivning som orsakar minst antal komponenter är när man arbetar med 350mA eller 700mA seriekoppling. Då dimmar man belysningen på primärsidan, dvs 230V-sidan. 

Dessa drivningar är ofta av hög kvalité och har inbyggt skydd för överhettning, kortslutning etc.

Det finns också system för 12V likström som passar perfekt när man har ström från vindkraftverk, solceller eller fritidsbatterier. Dessa dimmar man på 12V-sidan, vilket gör dem mindre lämpliga att installera i typiska inomhusinstallationer. Det finns dimmers för 12V likström också, även om dessa är mindre vanliga och installationen blir mer komplicerad. 

 

Välkommen

Här kan du hitta information om hur du använder LED lampor i din belysning. 

Ännu mer fakta

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)